Co o vás vypovídá vaše peněženka?

Co o vás vypovídá vaše peněženka?

Zní vám to jako dvojsmysl? Upřesňujeme, že nyní nemluvíme o množství peněz uschovaném v peněžence, ale o tom, jak vaše peněženka působí stylově. Ladí vaše peněženka k vašemu celkovému vzhledu? Je vaším funkčním doplňkem?

 

Pánové a dámy – každý chce něco jiného

 

V dámské peněžence toho obvykle najdete mnoho. Fotky, jízdenky pro děti, účtenky, vylisované květiny, kapří šupiny, vizitky, věrnostní karty nebo kartičky s daty, kdy se dostavit k lékařům. Dámská peněženka podvýživou netrpí… Pánská peněženka je až na výjimky pravým opakem dámské. Slouží čistě pro uschování hotovosti (u mladších mužů ještě občas skrývá jeden „zdravotní“ balíček). Nešvarem, kterého se pánové dopouští bývá, že nosí v peněžence i platební karty. Pro obě pohlaví platí, že platební karty je bezpečnější uložit odděleně (např. ve stíněném RFID pouzdru). Jak na cestách, tak při běžném provozu pracovního týdne.

 

I na velikosti záleží

 

U peněženky opravdu záleží na velikosti. Pro každodenní nošení se větší peněženka u dam snese, protože ji nosí v kabelkách nebo baťůžcích. Ale měly by jednou týdně vytřídit nepotřebný obsah a pokud mají věrnostní karty, tak je uložit odděleně (nebo si je nahrát do chytrého telefonu, aplikací pro uložení karet je řada). Pánové mívají peněženku zastrčenou v zadní kapse u kalhot a pokud o ni nechtějí přijít, neměla by působit nijak nápadně (připomínáme, abyste ji nenechávali ani v náprsní kapse saka, které si odkládáte na židli na veřejnosti). Na večerní akce by pánům měla stačit spona na peníze. Dámy volí obvykle večerní kabelku – psaníčko.

 

Mince odděleně, peněženky se stávají menšími

 

Populárnějšími se stávají peněženky s menším počtem oddílů, ve vzhledu vizitkových pouzder (taková peněženka může mít jen dva až čtyři oddíly). Tento typ je vhodnější i pro běžné nošení. Nepůsobí nijak hromotlucky. Co ale s mincemi? Mince by neměly peněženku vycpávat nebo dráždit kolemjdoucí z přihrádky vozu. Uložit je můžete do menších pouzder, váčků nebo jiných malých peněženek. které nosíme jen, když je skutečně potřebujeme (třeba na placení parkovného, na nákupy, do lunaparku apod.).

 

Materiál ve vzhledu kůže

 

Kvalitní koženou peněženkou chybu neuděláme. Časem získává patinu a její životnost je dlouhá. Jelikož každý ale nechce pravou kůži, je možné ji nahradit její polyuretanovou verzí (tzv. veganskou kůží). Vzniká lisováním vrstev základního materiálu, který se poté obalí v další vrstvě, která mu dodá na odolnosti. Je však nutné o takové povrchy dobře pečovat, aby nepopraskaly. Najít lze také peněženky z korku, recyklovaného plastu, výrobky z jablečných slupek nebo listů ananasu.

 

Jaká je vaše peněženka? Je vaším partnerem do nepohody?