Jak vybrat svému protějšku pásek a neudělat chybu

Vybrat správný dárek je umění vždy, ale v případě výběru pásku se dostáváme na další úroveň šikovnosti darujícího. Málokdo totiž ví, jak pásek správně změřit, aby nebyl ani moc krátký, ani moc dlouhý.

 

Dvakrát měř, jednou zkracuj

 

Kožený pásek je dárkem, ze kterého se může obdarovaný těšit spoustu let. Není to jen kus, který zabrání kalhotám v pozvolném klouzání směrem dolů nebo bude ohromovat okolí obrovskou sponou ve stylu texaského rančera. Pásek je především funkční část oděvu, která má respektovat osobitost nositele, ale zůstat nadčasová. Měl by ladit s jeho stylem. Kvalitní pásek poznáte podle možnosti zkrátit pásek na individuální délku (podle nýtu za sponou) a kvalitního barvení kůže (které nezničí světlé kusy oděvu). S úpravou délky vám pomůže šikovný brašnář. I tak se vyplatí si pečlivě změřit jiný pásek, který obdarovaný používá. Pokud byste se orientovali jen podle obvodu pasu, nemusíte se úplně trefit zejména u lidí s postavou typu jablko (a žen také u postavy typu přesýpacích hodin).

 

Velikosti pro každého

 

Pásek by měl být o číslo větší než kalhoty. To je první pravidlo úspěšného výběru. Pokud máte kalhoty velikosti 32, tak byste pásek měli vybrat ve velikosti 34. Míru si vezměte ze starého pásku, který si položíte na hladký povrch, dobře jej narovnejte a změřte krejčovským metrem. Většinou se pásky měří od trnu spony po prostřední dírku, ale pohlídejte si to u každého výrobce/prodejce zvlášť podle jeho tabulky velikostí. Občas se totiž bere i míra od spony po nejpoužívanější dírku. Nemáte-li k dispozici starý pásek, který byste před výběrem změřili, provlečte poutky kalhot krejčovský metr a obvod změřte. Běžné jsou míry 95, 105 a 115 centimetrů, ale pokud hledáte i jinou velikost, vyražení monogramu nebo sponu z určitého materiálu, je možné nechat pásek také zakázkově vyrobit (v délkách až po 160 cm).

 

Spona tvoří styl

 

Tvarů spon je vícero, od klasických krátkých spon, přes spony klasické dlouhé, po plné spony různé velikosti. Pánské pásky do obleku by měly být užší než ty do riflí. Dámské pásky mohou být užší i o polovinu než pánské. Nerezové spony, spony z chirurgické oceli, to je sázka na zdraví obdarovaného. Slitiny obecných kovů mohou způsobit u citlivějších osob kontaktní alergii a také mohou praskat. Používají se ale na pásky, u kterých hraje roli cena a módnost. Pokud víte, že obdarovávaný je alergik, dejte si pozor speciálně na spony s niklem.