Praktické tipy při nákupu pánské kožené peněženky

Popularita peněženek mezi muži je i navzdory moderním technologiím a bezkontaktnímu placení stále vysoká a v blízké době se neočekává jejich ústup ze slávy. Je to perfektní dárek pro vaše blízké při zvláštních příležitostech včetně narozenin, výročí či Vánoc. Stejně jako jakýkoli jiný produkt, na trhu je k dispozici množství různých značek peněženek a výběr toho správného kousku může být někdy matoucí, zejména pokud vybíráte peněženku na poslední chvíli. Pokusíme se shrnout, co byste při výběru kožené peněženky měli vědět, abyste vybrali takovou, která vám dokonale padne, a budete s ní maximálně spokojeni.

D-305_MARRON2
Peněženky mají různé tvary a mohou být vyrobeny z různých materiálů. Mezi materiály, které jsou dnes na trhu k dispozici, vynikají nejvíce kožené peněženky. Tento materiál má spoustu benefitů, jakým je například pěkný přírodní vzhled či trvanlivost a pokud je dobře udržovaná, může po léta vypadat jako nová. Kromě své trvanlivosti mají kožené peněženky tendenci vypadat ještě lépe v průběhu času, kdy může dojít k drobným změnám ve struktuře kůže. Při výběru peněženky je nutné vzít v úvahu druh kůže, která v konečném důsledku určí její kvalitu.

Druhy kožených peněženek

Odedávna byly kožené peněženky mezi muži oblíbenou volbou. Navzdory změnám v módních trendech jsou kožené peněženky stále nejvíce vyhledávané a jsou nezbytným praktickým a módním doplňkem každého muže. Nejčastěji rozlišujme tyto druhy kůže:

100% hovězí kůže

Jedná se o nejkvalitnější druh kůže, protože byla zpracována nejméně. Pokud nehledáte kompromisy co do kvality, měla by být pro vás peněženka z hovězí kůže první volbou. Jen pozor, z důvodu naprosto přírodního složení se v průběhu času může mírně měnit její vzor a barva.

Přírodní kůže

Jde o jemnější druh kůže, jelikož je tvořena zpravidla kombinací štípané kůže, která tvoří spodní vrstvu a lícové kůže, která tvoří horní vrstvu. V porovnání se 100% hovězí kůží je tato kombinace více náchylná na opotřebení a její vzor nebývá zcela přirozený, nicméně i tak bývá tato kůže lepší volbou než peněženky ze syntetických materiálů a díky své nižší pořizovací ceně jsou velice oblíbené.

D-305_COGNAC (5)

Jaké přihrádky by měla mít každá pánská peněženka?

Krom svého vzhledu by pánská peněženka měla být i praktická, abyste hned na začátku nezjistili, že nemá dostatek přihrádek na vaše bankovky či doklady. Zpravidla by součástí každé peněženky měly být tyto přihrádky:

Přihrádka na bankovky a mince

Bez ohledu na skutečnost, že kreditní karty a jiné formy elektronických plateb se nyní stávají nejoblíbenějšími způsoby placení, hotovost je stále široce přijímána a je to stále jeden z nejčastějších způsobů placení v obchodech či restauracích. Pro obchodníky je výhodou, že za tyto platby nemusejí odvádět žádný poplatek, tudíž ústup této formy placení je zatím v nedohlednu a navíc ne každý je příznivcem elektronického placení a svoje doklady stejně musí mít v něčem při sobě.

Přihrádky na osobní doklady

Týká se to především průkazů totožnosti, které jsou třeba u sebe nosit. Jsou jimi hlavně občanský průkaz, řidičský průkaz či kartička zdravotní pojišťovny.

Přihrádky na kreditní karty

Dnes je již běžným standardem, že vaše kožená peněženka má přihrádky určené pro uložení minimálně 2 a více kreditních karet.

Mezi další položky, které v peněžence často nosíme, patří ale i vizitky, fotografie blízkých, různé dokumenty či doklady o nákupu a podobně, proto je třeba toto také zohlednit při výběru.

Na závěr

Dnes nalezneme peněženky v desítkách či stovkách různých barev, designů a stylů. Co se týče barvy, mezi nejčastěji preferované patří tmavě zbarvené peněženky, u kterých není tolik rozeznatelné případné zabarvení či nečistoty, které se v průběhu let na jejím povrchu nahromadí. Co se týče tvaru a stylu, vítězí nejčastěji peněženky jednoduchého designu s orientací na šířku a dostatečným počtem veškerých přihrádek. Nicméně výběr té pravé peněženky záleží primárně na vašem vkusu a na tom, zda se vám peněženka na první pohled líbí, nebo ne. Bez toho si i tu nejvíce praktickou peněženku zřejmě nikdy nekoupíte.